مش ساختمانی یا توری مش، نوعی محصول کاربردی در صنعت ساختمانسازی است که با استفاده از میلگرد یا آرماتور ساخته میشود. از مش ساختمانی در بتنریزی سازههای کوچک و بزرگ استفاده میشود و اهمیت استفاده از آن در استحکام بخشیدن و ایجاد مقاومت حداکثری برای بتنهاست. در واقع، مش ساختمانی میتواند مقاومت سازه را در برابر عوامل مخرب محیطی مانند سیل و زلزله، تا حد زیادی افزایش دهد. این محصول، از کنار هم قرار گرفتن میلگردهای آجدار یا انواع آرماتور تولید شده با میلگرد ساخته میشود و دارای ساختاری شبکهای میباشد زیرا در ساخت آن، مقاطع فولادی توپر به کار رفته است که با عبور از روی یکدیگر با زاویه 45 درجه، باعث ایجاد شبکه مش شدهاند. در ادامه این مطلب، برای آشنایی بیشتر شما با مش ساختمانی، توضیحاتی ارائه کردهایم و کاربردها و مزایای این محصول را بررسی نمودهایم. پس برای کسب اطلاعات دقیق، همراه ما باشید.
روش تولید مش ساختمانی
برای بررسی اینکه مش چیست، لازم است نگاهی به روش تولید آن داشته باشیم. این محصول، از سه نوع میلگرد آجدار، جناقی و مرکب ساخته میشود و این سه میلگرد دارای ترکیباتی به شرح کربن، سیلسیم، منگنز، فسفر و گوگرد هستند همچنین در بعضی از مدلهای میلگرد از نیتروژن نیز استفاده میشود. فرایند تولید توری مش، به شرح مراحل زیر است:
تامین مواد اولیه
در مرحله اول برای تولید مش ساختمانی، باید مواد اولیه آن تامین شوند که شامل میلگردها هستند. میلگردها باید در اندازههای مورد نیاز برش داده شوند و اندازه میلگردها باید طبق نیاز پروژه تعیین شود.
جوشکاری
پس از تامین مواد اولیه و برش دادن میلگردها، نوبت به مرحله جوشکاری است. میلگردها به صورت تار و پود به هم جوش داده میشوند تا شبیه به مستطیل یا مربع شوند. برای جوشکاری مش فلزی میتوان به روش دستی اقدام کرد یا از دستگاه اتوماتیک استفاده نمود.
تنظیف و پوشش دهی
مرحله بعدی، تنظیف و پوششدهی میلگردهاست. هدف از پوشش دهی میلگردها، مقاومت بخشیدن به آنها در برابر خوردگی و زنگزدگی است. این مرحله با روکش دهی انجام میگیرد و سپس میلگردها با قرارگیری در معرض هوا، خشک میشوند.
بسته بندی مش ساختمانی و تحویل به مشتری
پس از پوشش دهی مش ساختمانی، میتوان آن را بسته بندی کرد و به مشتریان تحویل داد. با بسته بندی مش توری، حمل و نقل و همچنین حفاظت از آن آسان میشود.
کاربرد مش توری چیست؟
مش ساختمانی با توجه به ساختار شبکهای خود دارای مقاومت کششی بسیار بالایی است و به همین دلیل، از آن به منظور تقویت بتنهای ساختمانی استفاده میشود تا بتواند ضعف بتن را در ویژگی مقاومت کششی، پوشش دهد. (بتن دارای مقاومت فشاری بالایی است اما مقاومت کششی پایینی دارد که با استفاده از مش فلزی، این ضعف جبران میشود)
مش ساختمانی علاوه بر مقاوم کردن بتن و استفاده در فونداسیون ساختمان، در موارد دیگری هم مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله آنکه:
- برای اجرای انواع سقفهای کامپوزیت
- برای احداث تونلها
- برای پوششدهی کف سالنها و کفسازی
- برای احداث انواع پلهای فلزی
- برای پوششدهی دیوارها
- برای مستحکمسازی سدهای بتنی
- و…
انواع توری مش فلزی
مش ساختمانی از جهات مختلف در چند دسته بندی قرار میگیرد و شما برای استفاده از آن در پروژه خود باید نوع مناسب را انتخاب کنید. در این بخش، میخواهیم انواع توری مش را معرفی کنیم و بررسی کنیم که چه ویژگیهایی دارند.
انواع توری جوشی از نظر ساختار
مش فلزی از نظر ساختار، شامل دو نوع کلی است:
مدل جوشی
مدل جوشی از مش ساختمانی با استفاده از فرایند جوشکاری، تولید میشود و این مدل توری، استفاده بیشتری در صنعت ساختمانسازی دارد. از مش فلزی مدل جوشی برای تقویت بتنها در پی ساختمانها، استفاده میشود.
مدل غیر جوشی
مدل دوم از مش ساختمانی، مدل غیرجوشی است که با کمک گرفتن از ابزارها و تکنیکهای غیر از جوش، تولید میشود. این تکنیکها، به شرح زیر هستند:
- به کارگیری مفتولهای فلزی متنوع
- قرار دادن میلگردها در یکدیگر یا همان بافتن آنها
مدلهای غیرجوشی، استفاده کمتری در صنعت ساختمانسازی دارند و کاربرد آنها در بعضی پروژههای محدود و مخصوص به خود است.
انواع توری جوشی از نظر جنس
در یک دسته بندی دیگر از مش، میتوان به انواع جنس آن اشاره کرد. این محصول بر حسب جنس موادی که از آن ساخته شده است، چندین نوع دارد و هر کدام از جنسهای مختلف توریها نیز دارای ویژگیها و کاربردهای مختص به خود هستند. شما بر حسب نیازهای خاص پروژه باید توری مش را در جنس مناسب خریداری کنید. این جنسها، عبارتند از:
توری جوشی فولادی
یکی از انواع با کیفیت مش، مش فولادی است که برای ساخت آن از مفتول سیاه یا گالوانیزه استفاده میشود. ویژگی مثبت این مش، استحکام بالا، قابلیت تحمل فشار و وزن بالای آن است و به سبب همین ویژگیها، مناسب استفاده در ساخت دیوارههای باربر، قطعات پیش ساخته، کف سالنها، انبارها، فرودگاهها، تونلها، پارکینگها و… میباشد. به طور کلی، در هر پروژهای که نیاز به مش مستحکم باشد، توری مش جوشی فولادی میتواند گزینهای ایدهآل باشد همچنین از مقاومت در برابر رطوبت و مواد شیمیایی نیز برخوردار میباشد.
توری جوشی استنلس استیل
یک جنس دیگر از توری مش، جنس استنلس استیل آن است و معمولاً گریدهای 304 و 316 استیل برای ساخت این توری استفاده میشود. مش ساختمانی استیل، مقاومت زیادی در برابر خوردگی دارد و به همین دلیل از آن در صنایع شیمیایی، هوافضا، صنایع غذایی، نفت و گاز و سایر صنایع پیشرفته استفاده میشود. در محیطهایی که عوامل خورنده بیشتری وجود دارند، استیل با مقاومت بالاتر مثل استیل 316 استفاده میشود.