میلگردهای مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی و دیگر صنایع با توجه به پارامترهای مختلفی مثل استاندارد تولید، کاربرد، شکل ظاهری یا جنس در دسته بندیهای مختلفی قرار میگیرند و هر کدام از این دسته بندیها نیز شامل چند شاخه هستند. از انواع پرکاربردترین میلگردها، میلگرد A2 و A3 هستند که اگرچه از نظر ظاهری تا حدودی شبیه به هم هستند، اما تفاوتهای زیادی دارند. شما که قصد خرید میلگرد را دارید، باید تفاوت میلگرد A2 و A3 را بررسی کنید تا بتواند میلگرد متناسب با نیاز خود را خریداری کنید. این مدلها در خواص مکانیکی، قیمت، شکل ظاهری و وزن، فرقهایی دارند و طرز تشخیص میلگرد a2 و a3 با بررسی تفاوتهای آنهاست. برای دریافت اطلاعات بیشتر، لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.
ویژگیهای میلگرد A2
در زمان خرید میلگرد لازم است علاوه بر بررسی قیمت روز میلگرد در بازار، به نوع میلگرد و کاردبرهای آن نیز توجه داشته باشید. میلگرد A2 که به آن آرماتور آجدار نیز گفته میشود، نوعی میلگرد کاربردی در ساختمانسازی است و به عنوان خاموت یا میلگرد عرضی مورد استفاده قرار میگیرد. این میلگرد به اسم میلگرد نیمه خشک نیز شناخته میشود زیرا برش زدن آن به راحتی است البته در برابر ضربات دارای مقاومت بالایی است و از آجهای موازی و منفرد برخوردار است. برای بررسی ویژگیهای میلگرد A2 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- میلگرد A2 را نمیتوان جوشکاری کرد و به همین دلیل، مناسب استفاده در صنعت آهنگری و مشاغل مرتبط نیست.
- میلگرد دارای مقاومت بالایی در برابر ضربات است.
- میلگرد A2 از آجهای موازی و منفرد برخوردار است اما آج کمی دارد تا نفوذ خوبی داخل بتن داشته باشد.
- استقامت میلگرد A2 در برابر خمش، ترک و شکستگی بالاست بهطوری که در میان انواع گریدهای میلگرد، رتبه دوم را در این ویژگی دارد.
- میلگرد A2 دارای شکل پذیری خوبی است البته به نرمی میلگرد A1 نیست اما میتوان آن را بدون شکستگی خم کرده و استفاده کرد.
- میلگرد A2 از مقاومت عالی در برابر خوردگی برخوردار است و میتوان از آن در سازههای بتنی مناطق بارانخیز نیز استفاده کرد.
ویژگیهای میلگرد A3
میلگرد A3 در دستهبندی میلگردهای آجدار قرار میگیرد و دارای آجهای مارپیچی شکل میباشد. این نوع میلگرد از نظر درجه سختی نیز نیمه سخت محسوب میشود. آجهای میلگرد A3 نسبت به محور طولی به شکل جناغی و یا 7 و 8 شکل، قرار دارند و این ساختار میلگرد آن را مناسب استفاده به عنوان میلگرد اصلی تیر و ستونها کرده است.
بعضی از ویژگیهای اصلی میلگرد A3 عبارتند از:
- میلگرد A3 در مقایسه با دو گرید A1 و A2 دارای مقاومت بیشتری است.
- میلگرد A3 به دلیل خمپذیری کم آن و خاصیت تردی، به عنوان خاموت، سنجاقی یا دورگیر مورد استفاده قرار میگیرد.
- خاصیت جوش پذیری میلگرد A3 در مقایسه با گرید A2 کمتر است.
- میلگرد A3 دارای ساختار مستحکمی است زیرا طی فرایند ترمکس تولید میشود. در این فرایند، میلگرد در دمای بالا و خیلی سریع در معرض محفظهای از آب پرفشار قرار میگیرد و سرد شدن ناگهانی آن باعث ایجاد لایه ای روی بدنه میلگرد میشود که این لایه، میلگرد را محکمتر میکند.
تفاوت میلگرد a2 و a3
در بحث تفاوت میلگرد A2 و A3 باید پارامترهای مختلفی بررسی شوند از جمله شکل ظاهری، قیمت، وزن و ابعاد، خواص مکانیکی و… با توجه به اینکه اکثر شما خریداران با طرز تشخیص میلگرد a2 و a3 آشنایی زیادی ندارید، در این بخش میخواهیم فرق این دو نوع میلگرد را بررسی کنیم تا میلگرد مناسب را انتخاب کنید.
تفاوت میلگرد a2 و a3 از نظر شکل ظاهری
اولین تفاوت میلگرد A2 و A3 با نگاه به شکل ظاهری آنها قابل تشخیص است. میلگرد A2 و A3 هر دو از میلگردهای آجدار هستند اما تفاوت دارند. آجهای عرضی در میلگرد A2 به شکل دور پیچ بوده و حول محور طولی بر روی سطح میلگرد پیچیده شدهاند به همین دلیل است که با اسم میلگرد آج مارپیچ نیز شناخته میشود. شکل ظاهری میلگرد A3 نیز بدین صورت است که آج عرضی به شکل جناغی میباشد یعنی آجها دارای الگوی هفت و هشتی هستند.
تفاوت میلگرد a2 و a3 از نظر کاربرد
تفاوت میلگرد A2 و A3 در کاربرد آنها نیز میباشد زیرا این میلگردها دارای شکل ظاهری و خواص متفاوتی هستند و ویژگیهایی هر میلگرد، آن را مناسب استفاده در کاربری خاص میکند. کاربرد انواع میلگرد در ساختمان با توجه به خواص آنهاست برای مثال، میلگرد A2 با توجه به شکل پذیری بهتری که دارد، مناسب استفاده در موقعیتهایی است که نیاز به خم کردن میباشد اما میلگرد A3 برای این نوع کاربرد مناسب نیست. همچنین میلگرد A2 به دلیل مقاومت کششی کم، مناسب استفاده در محیط های با تغییرات دمایی شدید نیست. این گریدهای میلگرد را میتوان در ستون، تیر، تیرچهها، ساخت خاموت، دیوار برشی و… استفاده کرد.
تفاوت میلگرد A2 و A3 از نظر خواص مکانیکی
میلگردهای A2 و A3 از نظر خواص مکانیکی نیز متفاوت از هم هستند. میلگرد A2 دارای مقاومت متوسطی است و در بررسی مقاومت، میلگرد گرید A3 مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد. میلگرد A3 در مقابل نیروهای کششی بسیار مستحکم است و تنش جاری 4 هزار کیلوگرم بر سانتیمتر مربع دارد همچنین تنش گسیختگی آن برابر با 6 هزار کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. میلگرد A3 با ساختاری ترد و شکننده، برای سازههای باربر اصلی استفاده میشود اما میلگرد A2 با انعطاف پذیری بیشتر، مناسب ساختارهای برشی است.
تفاوت میلگرد a2 و a3 از نظر قیمتی
طرز تشخیص میلگرد a2 و a3 از طریق بررسی قیمت آنها نیز میباشد. قیمت میلگرد در انواع گرید A2 و A3 با توجه به عواملی مثل کیفیت محصول و برند سازنده آنها تعیین میشود همچنین سایز و وزن میلگرد نیز در تعیین قیمت موثر است. بهتر است برای استعلام قیمت انواع میلگرد همچون قیمت میلگرد 10 آجدار 12 متری، قیمت میلگرد 12 آجدار و… با کارشناسان حاضر در دفتر مرکزی کارخانه فولاد ثامن تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
تفاوت میلگرد A2 و A3 در روش تولید
یک تفاوت دیگر میلگرد A2 و A3 در روش تولید آنهاست و برای تولید میلگرد A3 از روش ترمکس استفاده میشود. در این روش، میلگردها پس از تولید وارد مرحله نورد گرم در آب با دمای حدود 950 تا 1050 درجه سانتیگراد میشوند. طی این مرحله، سختی میلگرد افزایش پیدا میکند زیرا با سرد کردن ناگهانی میلگردهای داغ با استفاده از آب، یک شوک شدید به آنها وارد میشود.
میلگرد تولید شده به روش ترمکس، انعطافپذیری بالایی دارد و نسبت به عوامل خورنده هم بسیار مقاوم است همچنین به اندازهای مستحکم است که بتوان از آن حتی برای ساخت و ساز در مناطق زلزله خیز استفاد کرد.
چگونه میلگرد a2 را از میلگرد a3 تشخیص دهیم؟
طرز تشخیص میلگرد a2 و a3 با بررسی چند نکته ساده است. این نکات عبارتند از:
- اگر میلگرد دارای آجهایی شبیه به فنر است، از نوع a2 یا آجدار مارپیچی میباشد.
- اگر میلگرد دارای آجهای جناغی (7 و 8) است، از نوع a3 میباشد.
- میلگرد a2 راحتتر خم میشود و منعطفتر است.
- برای تشخیص میلگردها از حروفی مثل JU ، JT، CU ،CT استفاده میشود که روی آنها حک شده است. حرف C بر روی میلگرد A3 و حرف J نیز بر روی میلگرد A2 حک میشود.
- میلگرد A3 به دلیل فرایند خنککاری که میگذراند، به رنگ سیاه است اما میلگرد A2 معمولا به رنگ نقرهای یا سفید میباشد.
البته لازم است ذکر کنیم که موارد فوق میتوانند با توجه به کارخانه تولید کننده و شرایط تولید، فرق کنند به همین دلیل پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات دقیقتر، با شرکت فولاد ثامن تماس بگیرید تا توسط کارشناسان راهنمایی شوید. در جدول زیر هم میتوانید یک مقایسه کلی از میلگردهای A2 و A3 را مشاهده کنید:
ویژگیها / نوع میلگرد | میلگرد A2 | میلگرد A3 |
شکل میلگرد | مارپیچی | جناغی (7 و 8) |
خاصیت تردی | تا حدودی تر | ترد و شکننده |
تنش جاری | 3000 | 4000 |
تنش گسیختگی | 5000 | 6000 |
امکان جوشکاری | غیرممکن | غیرممکن |