واقعیت این است که ساختمانسازی در ایران، یکی از صنایع پررونق به شمار میرود؛ برای مثال فقط در سال 99، تقریبا نیم میلیون واحد مسکونی ساخته شده است. برای اجرای ساختمانسازی باید مراحل مختلفی را دنبال کرد که هرکدام از آنها هزینه خاص خود را دارد. بااینحال اگر با مراحل ساخت ساختمان به صورت اصولی آشنا شوید، میتوانید تا حد زیادی از هزینههای اضافی جلوگیری کنید. اگر شما نیز میخواهید یک پروژه ساختمانی را شروع کنید، این مطلب به شما خلاصه مراحل ساخت ساختمان را به صورت گام به گام ارائه میکند.
15 مرحله برای ساخت کامل ساختمان
فرض کنید میخواهید یک پروژه ساختمانی یک طبقه را اجرا کنید؛ اولین قدم چیست؟ معمولا یکی از مراحلی که برای تمام پروژههای ساختمانی مشترک خواهد بود، گرفتن مجوزهای لازم است. اینکه بدانید برای کسب این مجوزها به چه اداراتی مراجعه کنید، اهمیت زیادی دارد. بعد از کسب مجوز نیز باید به فکر خرید مصالح موردنیاز باشید؛ برای مثال، باید پس از محاسبه میلگرد ساختمان یک طبقه، هزینههای آن را بدست آورده و از بهترین تولیدکننده موجود با قیمت مناسب خریداری کنید. علاوه بر این، بهتر است موقعیت جغرافیایی پروژه و ارزش خرید آن را بسنجید. بااینحال، این تمام مراحل ساختمان سازی نیست. در این بخش قصد داریم به مراحل گام به گام ساخت ساختمان در 15 مرحله بپردازیم.
کسب مجوز برای هر مرحله از ساختمانسازی
اگر به چارت مراحل ساخت ساختمان نگاهی بیندازیم، این مرحله از مهمترین و البته چالشبرانگیزترین مراحل ساخت خانه است. معمولا پیگیری کسب پروانه ساختوساز برعهده سازنده است؛ بااینحال اگر شما مالک زمین هستید و میخواهید خودتان پروژه را اجرا کنید، باید برای تک تک مراحل ساختمان سازی مجوز بگیرید.
برای این کار، اگر قصد نوسازی دارید، ابتدا باید برای مجوز تخریب اقدام کنید. گرفتن مجوز تخریب با ارائه مدارک موردنیاز به دفاتر خدمات الکترونیک شروع میشود. پس از آن، از طرف دفتری که به آن مراجعه کردید، یک کارشناس در محل پروژه شما حاضر میشود و پس از بررسی و بازدید، به سازنده دستورات لازم برای تهیه نقشه را صادر میکند.
معمولا در دستور نقشه موارد زیر قید میشود:
- پرونده کامپیوتری شهرداری
- مشخصات پلاک ثبتی
- نوع بافت (فرسوده یا بافت ناپایدار)
- ابعاد ملک
- تعداد طبقات
- سطح اشغال شده طبقه
علاوه بر موارد بالا، مشخصات شما به عنوان مالک و درخواستکننده نیز آورده میشود.
ارائه نقشه به شهرداری
در ادامه ترتیب مراحل ساخت ساختمان، بعد از تهیه نقشه توسط مهندسین دفاتر فنی، باید آن را به شهرداری ارائه دهید تا مقدار عوارض ملک مشخص شود. پس از آن باید عوارض را پرداخت کنید.
انتخاب مهندس ناظر
پس از انجام گامهای ابتدایی از مراحل ساختمان سازی، از جمله پرداخت عوارض شهرداری و دریافت مدارک پیشنویس از معاونت شهرسازی، نوبت به یکی از مهمترین مراحل میرسد که همان انتخاب مهندس ناظر است. دفتر خدمات ساختمان با توجه به مدارک ارائه شده، مهندس ناظری را تعیین میکند که بر تمامی مراحل ساخت و ساز نظارت خواهد داشت.
اما چرا انتخاب مهندس ناظر در مراحل ساختمان سازی اهمیت دارد؟
- مهندس ناظر با دانش و تجربه خود، تضمینکننده کیفیت ساخت و ساز مطابق با استانداردها و مقررات ملی ساختمان است.
- نظارت مستمر مهندس ناظر بر اجرای پروژه، از بروز حوادث احتمالی در طول ساخت جلوگیری میکند.
- مهندس ناظر موظف است اطمینان حاصل کند که تمامی مراحل ساخت و ساز مطابق با قوانین و مقررات شهری و ملی انجام میشود.
بعد از اینکه مهندس ناظر را شناسایی کرده و با آن قرارداد بستید، فرایند اجرای ساختمان شروع میشود.
گودبرداری و اجرای فونداسیون
گودبرداری یکی از مهمترین گامها از مراحل ساخت خانه است. منظور از این کار، در حقیقت حفر چاله برای استوار کردن ساختمان روی آن است. هدف اصلی از گودبرداری، رسیدن به لایههای زیرین خاک است که از استحکام و پایداری بیشتری برخوردارند.
این لایهها که به خاک بکر معروف هستند، از نظر مهندسی خاک، مناسبترین بستر برای احداث پی ساختمان هستند. عمق گودبرداری به گونهای تعیین میشود که فضای کافی برای احداث پی ساختمان فراهم شود. عمق معمول پیها بسته به نوع خاک و بار وارده بر ساختمان، بین 1.5 تا 2 متر از سطح زمین است. برای اینکه بقیه مراحل ساختمان سازی به خوبی اجرا شود، بهتر است این مرحله را با دقت انجام دهید.
خوب است بدانید که پی ساختمان وزن کلی سازه را تحمل میکند. از جمله بارهای وارده به فونداسیون، وزن میلگردهای به کار رفته است. برای محاسبه بارهای وارد بر فونداسیون، باید وزن مصالح از جمله میلگردها را بدست آورید. وزن میلگردها به عنوان یک فاکتور مهم برای خرید آنها نیز اهمیت دارد. اگر میخواهید بدانید بدانید هر شاخه میلگرد چند کیلو است، بهتر است به جدول وزنی ارائه شده توسط کارخانه تولیدکننده توجه کنید، زیرا میلگردهای هر کارخانه وزن متفاوتی دارند.